Å så kommer det en gosse…

Det mesta i modet går som bekant igen. Ingen modeuppfinning är numer helig med mindre än att en ursprunglig idé refereras till olika modeskapare i historien eller politiska och sociala happenings som ger modeavtryck. Engagemangen och händelserna är många samhället och det spelar ingen roll vem som är först med en idé det är snarare viktigt hur kreatörer tolkar samtiden med mode.  Dagens tolkningar är modiga och uppfriskande samtidigt som de innehåller seriösa anspeglingar och ställningstaganden. Därför är också det nya i modet förhållandevis könlöst och anti uniformt, men, bär ofta på ett budskap. En sund respektlöshet för gränser och en lojalitet för mänsklighet ligger i tiden. Vem bryr sig om att det vi kallat kvinnokläder nu är burna av män, arbetare och vanligt folk. Truckförare protesterar klädda i kjol mot givna regler och elever tar ställning med hjälp av uttrycksfulla kläder. Äntligen är trender ointressant och modet visar tydligt tiden igen. Inför nästa sommar talar jag om volanger och kjol för män, om sirliga mönster och praktfulla färger det som väldigt många modeskapare visade nu senast när kommande herrmode presenterades i modestäderna. Färgprakten och mönsterbilden är påtagligt klassiskt feminin. Att herrmodet alltid, även i historien, varit mer eller mindre feminint, är ett faktum. När Karl Gerhard på 50talet lanserade Jazzgossen så beskrev han den stylade mannen i sylvassa byxor och mockaskor för att dansa jazz….å se där kommer det en gosse…….börjar sången och anspeglingen är minst sagt fjollig. Och lustigt nog är det idag ok att säga det om en modern man som bejakar sin feminina sida, däremot är det tabu att säga att en kvinna är fjollig. Tala om mode.

Mode som skapas av en helt ny generation idag och speciellt av de som lyckats komma in på de absolut bästa modeutbildningarna på exempelvis Central Saint Martins i London, Polymoda i Florens, Royal Academy of Fine Arts i Antwerpen FIT och Parsons i New York m.fl Linus Leonardsson är en av dessa, uppvuxen i Stockholm och nu snart färdigutbildad i Antwerpen. Han visade nyligen sin första arbetade kollektion i ODALISQUE DIGITAL en av vår tids nördiga  modepublikationer. Han kallar kollektionen ORLANDO inspirerad av Virginia Wolffs roman om adelsmannen på 1700-talet som var drottningens favorit och sällskapspojke. En dag vaknar han upp som kvinna och därmed, enligt den tidens lagar, förlorar han sin förmögenhet och förvandlas från att vara en välbärgad man till en utblottad kvinna. Linus kollektion består av fantasifulla kläder till en tvetydig man.

Om vi går långt tillbaka i historien så var det en självklarhet att män, högt uppsatta män, var klädda som påfåglar. Det var tecken på hög status. Nu smyger detta in i salongerna igen. Italienska Dolce & Gabbanas herrmodevisning innehöll allt detta, en påfågels färgprakt och sanslöst många sprakande mönsterkompositioner. Till dagens statusplagg hör också kostymen, i alla dess former och i coola utmanande färger. Om sommaren nonchalant buren till en enkel men classy t-shirt eller en mönstrad skjorta.

På klassiska grunder bygger fd. Plaza magazine-redaktören Konrad Olsson sitt nystartade företag Scandinavian Man som skall ägna sig åt att saluföra det bästa vi har i Skandinavien av herrdesign över hela världen. Han själv är ett levande exempel på hur man bär stilfulla kläder av bästa kvalitet, som aldrig går ur tiden. Spännande blir det när man ska ta hand om nya förmågor som bl.a Linus Leonardsson som har den nya synen på hur män kan klä sig.

Thom Browne var en av många designers som nu visade kjol till kavaj och ville med det påvisa att en yngre generation män har rätt att klä sig som de vill, de är ju redan vana vid det i England när de går i skolan, så varför inte fortsätta. Kilten är ett annat exempel och den gjorde redan JeanPaul Gaultier ett genomgripande modegenomslag med 1986. Raf Simmons som är en mycket etablerad och trovärdig modeskapare gör likadant i sin SS18 kollektion, kjol i en märkbart punkinspirerad kollektion. Redan denna sommar talas det om att Hawaiiskjortan kommit tillbaka och det är bara början.

Nästa sommar blir det en kavalkad av 50 talets så populära vida stormönstrade surfskjortan. Det som en gång var en jättehit bland bl.a lastbilschaufförer, ett luftigt och kul plagg att KÖRA i! Vår svenska stolthet, modemärket ACNE blev mycket uppmärksammat i Paris när de i juni visade ett skönt och bekvämt stuk på kläder med en alldeles egen profil, en egen identitet som med säkerhet uppskattas av en ny generation ”cool dudes”.

Håll ögonen öppna för vad Louis Vuitton lanserar och även Paul Smith som med sina säkra mönster i herrkläder alltid ligger i täten för det snyggaste. Dessutom har Paul Smith öppnat den första flygplatsbutiken på Kastrup i Köpenhamn. Alltså lättillgängligt för Skandinaviska män.

Sommarmodet är helt enkelt en lovsång till att se mode som kläder för alla, välgjorda och genomtänkta, och med ett budskap av Vivienne Westwood: Buy less-buy well and make it last!

More articles

Därför är Vivienne Westwood en viktig förebild

”Buy better, buy less” är ett mantra som Dame Vivienne Westwood använt så länge jag kan minnas, då jag har följt hennes arbete i många...

Read more

Art in Fashion - omskrivet

@the_fashion_spectacles på Instagram: In the exhibition ’Art in Fashion’ at Sven-Harry’s art museum, the curator Cay Bond merges together the ideas expressed by Linda Loppa...

Read more

Art in Fashion

I utställningen Art in Fashion har jag samlat 14 modekreatörer som alla arbetar tydligt under konstens inflytande. Det kan vara en fråga om form, material,...

Read more