Choklad

När smakar choklad som bäst?  ”HVERGANG”
Hämtat ur en gammal Tuborg annons:
Storm P´s teckning av två luffare som säger: ”Du Perikles- hvornor smager en Tuborg best? -Hvergang! ”

På min julklappsönskelista till tomten står alltid CHOKLAD högst upp. Men inte vilken choklad som helst. Den bör uppfylla dagens hantverk och miljökrav. Jag är ständigt uppmärksam på god mörk,   ekologisk choklad, vart jag än kommer i världen. Intressant är att se vilken chokladboom det tycks vara överallt. I Sverige stoltserar många olika regioner med sina specialgjorda  smakupplevelser och internationellt sätt anses choklad vara en delikatess. Det har helt enkelt blivit en sport för mig att hålla ögonen öppna för den bästa möjliga chokladen.

Jag kan faktiskt erinra mig varifrån min lust till choklad har kommit. Som barn fick jag ofta tjockflytande choklad gjord på chokladkaka, inte med pulver, vilket var drömlikt gott och betryggande. Den smaken går aldrig ur. Så ett är säkert ”riktig” choklad gör mig fortfarande euforisk, om även för ett par korta minuter, den tid den tar att smälta i munnen. Men jag är inte glupsk, skulle aldrig kunna smälla i mig en hel kartong i ett svep, så som nidbilden brukar se ut. Jag inbillar mig att det är smakupplevelsen som gör mig hög, tillsammans med den rätta mängd mineraler och antioxidanter som den ska innehålla. Och 70% skall det vara! Och gärna Fair Trade odlad.

Nyligen föreläste jag om MODEKULTUR på Röhsska i Göteborg för en oerhört vänlig publik och blev dessutom tackad i slutet med en ask KANOLD choklad. Jag som gammal Göteborgare blev nästan rörd till tårar. Ni som inte kommer därifrån kan naturligtvis inte förstå vad det betyder. Den chokladfabriken trodde jag var nerlagd för länge sedan, men den återuppstod i mitt medvetande denna kväll, ren lycka! jag fick veta att Systrarna Kanold  startade om en mindre verksamhet 1998 i Victoriapassagen, liten butik och tillverkning i källaren, enligt chokladkonstens alla regler, där de använder de finaste bönorna. Idag finns en butik även i Saluhallen och ett café på Grönsakstorget. Och som sig bör kan man även beställa på nätet. Jag kan garantera att en kartong till jul är en lisa för själen!

I Stockholm har vi Chokladfabriken på Söder dit många vallfärdar för att få hantverkstillagad choklad. Där kan man också få den serverad varm att dricka,  en succéutflykt för mammor och barn och för oss chokladberoende.

Under höstens Design Festival i London stod även choklad på designkartan som nyskapande hantverk. Jag fick det stora nöjet att få uppleva MAST BROTHERS CHOCOLATE från Brooklyn som öppnade en butik med tillverkning och försäljning i trendiga Shoreditch. Bröderna Rick Mast och Michael Mast som  förvaltar ett familjearv har redan blivit kult. De arbetar med ”bean-to-bar” hantverk och följer bönornas ursprung i ett samarbete med mindre odlare runt ekvatorn. Bröderna arbetar enligt vad de kallar The Seven Crowns philosophy” som inbegriper familj, hantverk, noll avfall, ursprung, innovation,ärlighet  och med förpliktelsen att tillverka allt delikat!. Det finns inte många som jobbar på det sättet i USA idag. Bröderna fick idén att slå sig samman och fortsätta det deras familj tidigare grundat och har bara på några år blivit världsberömda. Flaggskeppsbutiken ligger i Brooklyn och därifrån skeppas chokladkakor, ytterst vackert förpackade till speciella delikatessbutiker och restauranger runtom i världen. Så tänk er, här hamnar jag, framför bröderna i Shoreditch under en Designvecka i London, intet anande och får en full genomgång av hela processen, från böna till färdig kaka. Föreställ er bara den förförande doften som omgav oss. En nyhet för mig var att man gärna lagrar vissa sorter till en viss årgång.  När det var dags för provsmakning fick jag en ”ganache” som det heter när man serverar chokladen färsk med tillsatt smör eller grädde. Himmelskt!  Ut från denna butik kom jag med flera olika chokladkakor och en nyligen utgiven recept och historiebok som jag inhandlade.

(MAST BROTHERS CHOCOLATE, a family cookbook/ Hachette Book Group, New York)

Så vår jul hemma kommer att smaka choklad på olika sätt. Kokboken är full av recept på drycken, desserter och maträtter. Vad sägs om en COCOA COQ AU VIN?

More articles

Därför är Vivienne Westwood en viktig förebild

”Buy better, buy less” är ett mantra som Dame Vivienne Westwood använt så länge jag kan minnas, då jag har följt hennes arbete i många...

Read more

Art in Fashion - omskrivet

@the_fashion_spectacles på Instagram: In the exhibition ’Art in Fashion’ at Sven-Harry’s art museum, the curator Cay Bond merges together the ideas expressed by Linda Loppa...

Read more

Art in Fashion

I utställningen Art in Fashion har jag samlat 14 modekreatörer som alla arbetar tydligt under konstens inflytande. Det kan vara en fråga om form, material,...

Read more